termoGLAS Živinice - termoGLAS SunControl

termoGLAS SunControl

termoGLAS SunControl su izolaciona stakla namijenjena povećanoj zaštiti prostora od pregrijavanja usled sunčevog zračenja.

Moderna arhitektura obiluje upotrebom stakla na fasadnim pozicijama. Ove velike staklene površine nose sa sobom problem pregrijavanja prostora u ljetnim mjesecima koji je veći što je ova površina veća. Zadatak termoGLAS SunControl stakla je da propusti što više svjetlosti a istovremeno da odbije toplotno zračenje sunca koje pregrijava prostor. Primjer na slici pokazuje značenje osnovnih koeficijenata koji se nalaze u tabelama. Pomoću ovih vrijednosti možemo vidjeti koliko koje staklo:

  - Propušta svjetlosti, veća vrijednost koeficijenta LT znači bolju osvijetljenost,
  - Propušta sunčeve toplote, veća vrijednost g faktora znači veći procenat prolaza sunčeve toplote
  suncontrol-sl1

termoGLAS SunControl se proizvodi od stakala proizvođača Guardian i AGC .

Kod ove vrste stakala, postoji opasnost od pucanja nakon ugradnje, zbog pregrijavanja (termički šok), ako je stepen apsorpcije sunčeve energije preko 50%. Pucanje stakla se sprečava kaljenjem a u tabelama za pojedine vrste stakla ćemo prikazati koja su stakla obavezna za kaljenje.

AGC proizvodi brend Stopsol za koji pruža zaštitu od sunca. Stospol staklo se proizovodi u tri varijante i to kao Classic (C), Supersilver (SS) i Super SilverLight (SSL). Ove varijante proizvoda se razlikuju po svojim karakteristikama... 

Kompanija GUARDIAN ima liniju proizvoda SunGuard koja je osmišljena sa ciljem zaštite prostora od sunca. SunGuard se proizvodi nanošenjem nekoliko metalnih premaza na staklo prema patentiranom procesu Silacoat...